Zwanger en de zorgverzekering: wat wordt vergoed?

Ben je zwanger of van plan dit te worden? Dan is het goed om te weten wat er allemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering. In dit artikel vertellen we je daar alles over en gaan we in op verschillende aanvullende verzekeringen speciaal voor zwangerschap. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vergoedingen basisverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt een hoop vergoed als het gaat om zwangerschap en bevalling. Zo worden de controles en de echo’s, verloskundige zorg, de NIPT en kinkhoestprik allemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Thuisbevallingen en bevallingen in het ziekenhuis met medicatie vallen hier ook onder. 

Mochten er tijdens de zwangerschap complicaties ontstaan, waardoor je naar het ziekenhuis moet, dan wordt ook dit vergoed vanuit de basisverzekering. Een ambulance kan in het geval van spoed en nood ook vergoed worden.

Als het gaat om de beste zorgverzekering bij zwangerschap, dan kun je verschillende polissen naast elkaar leggen. De restitutiepolis kan de beste keuze zijn wanneer je graag zelf je zorgverlener wilt kiezen. Dit kan bij zwangerschap wel zo prettig zijn; zo weet je zeker dat je bij de dichtstbijzijnde verloskundige praktijk terecht kunt. Kies je voor een ander soort polis, dan wordt de zorg alleen volledig vergoed bij een zorgverlener met wie de verzekeraar een contract heeft. Dat kan tot gevolg hebben dat je verder moet reizen, wat tijdens een zwangerschap onprettig kan zijn. Je kunt op de website van de zorgverzekeraar uitzoeken met welke ziekenhuizen en praktijken ze een contract hebben. Zo ben je altijd goed voorbereid, ook als je kiest voor een naturapolis of ander soort basisverzekering zonder vrije artsenkeuze.

Aanvullende verzekeringen voor zwangerschap

 Niet alle zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Denk aan zwangerschapscursussen, kraampakketten en ziekenhuisbevalling zonder medicatie. Je kunt je hiervoor wel apart verzekeren. In een aanvullende verzekering voor zwangerschap zitten onder andere de genoemde vergoedingen. Vaak zit er ook een vergoeding voor hulp bij voedingsproblemen in en fysiotherapie voor de bekkenbodem. Een dergelijke verzekering kan erg handig zijn. Zo ben je altijd ingespeeld op eventuele problemen en kun je zonder zorgen de zwangerschapscursus volgen en kraamzorg inplannen. 

Overige aanvullende verzekeringen

Ondanks het feit dat er veel vergoed wordt vanuit de basisverzekering en de speciale aanvullende verzekeringen voor zwangerschap, kan het zijn dat je toch nog zorg mist. 

Je kunt tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld last krijgen van je rug, schouders of andere lichaamsdelen. Dergelijke fysio behandelingen worden niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor zwangerschap. Een verzekering voor fysiotherapie kan dan een goede keuze zijn. 

Dan is er je normale zorg nog die aanvullend zou verzekeren, zoals een brillenvergoeding, tandartsverzekering of alternatieve geneeswijzen. Wil je hiervan gebruik blijven maken, dan is het verstandig deze verzekeringen alsnog af te sluiten. De premie zal wel stijgen, maar op deze manier heb je alle zorg die je nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je alleen te verzekeren voor de zorg die je normaliter gebruikt en een extra verzekering voor de fysio af te sluiten. Zo ben je ook gedekt als je een bekkenbodembehandeling moet ondergaan.

Search